Další zprávičky od Vltavy (a od Jizery)

15.10.2013 19:44

Nelekejte se, nepřestěhovali jsme naši organizaci do hor - jak z dalšího textu pochopíte, udělali jsme si nějaké ty "malé veselé výlety". Ten první směřoval 17.září do nedalekého Mníšku pod Brdy. Ten den nám počasí příliš nepřálo, ráno to spíše vypadalo jako by již nikdy nemělo svítit sluníčko, tudíž se nás sešlo u linkového autobusu jen pár odvážných. Ti, kdo nepřišli ale mohli jen litovat, protože Mníšek je úhledné městečko a procházka lesem hezky do kopečka na známé poutní místo Skalku nemůže nikomu uškodit. A i to sluníčko se na chvíli ukázalo a tak jsme si prohlídku tamního kostela zasvěceného Máří Magdaléně (bohužel jen vnější), křížovou cestu a krásný výhled do okolí mohli i docela vychutnat a náladu nám pak nekazil ani občasný deštík. Po výšlapu nám dole v městečku o to více chutnal oběd v restauraci "U Káji Maříka" i dobrůtky v tamní vyhlášené cukrárně. Někteří z nás stihli i exkurzi na krásný mníšecký zámek, který rozhodně za návštěvu stojí. Cestou zpět do Kamýku jsme si ještě mezi spoji udělali větší pauzu na Dobříši, kde jsme si udělali i pár  nákupů. Takže nakonec jsme byli s výletem spokojeni všichni.

    Cesta nahoru byla zpočátku pohodlná...

  ... pak už méně...

  Hurá, už jsme nahoře :-)

  Před zámkem...

  ...a v cukrárně.

 

A okolo sv.Václava, přesněji 25.-29.září naše organizace s podporou starosty obce uskutečnila již tradiční zájezd "Jizera 2013" se základnou v hotelu Jizera v Horní Sytové na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, odkud jsme vyráželi na pěší i autobusové výlety po okolí. Ale již ve středu jsme cestou tam navšívili krásný "pohádkový" zámek Stránov u Mladé Boleslavi a pivovar "Klášter" v Mnichově Hradišti. Ve čtvrtek jsme vyrazili na celodenní výlet do Liberce, kde byl volný program, takže někoho zlákala místní ZOO, další zase muzeum či jiné atrakce a tak jsme nakonec byli spokojeni všichni. V pátek následovala pěší vycházka do sousední Víchové nad Jizerou a pak se jelo do soukromého technického muzea v Loukově a hlavně za nákupy i "čumendu" do Subtropického zahradnictví v Kruhu, kde si mnozí z nás nakoupili něco na zahrádky. Cestou zpět jsme si udělali zastávku v Jilemnici a pak hurá do hotelu. Cestu z Loukova do Kruhu  jsme měli velmi zajímavou: řídíce se radou jednoho místního občana ("vezměte to tudy a támhle zkrátkou, určitě projedete, já tam jezdím s návěsem") jsme to "vzali zkrátkou", čímž jsme těm několika lidem, které jsme cestou potkali, připravili nevšední podívanou, protože ze "zkrátky" se vyklubala cyklotrasa a na ní autobus asi ještě neviděli. Přesto jsme obec Kruh našli - jak pravila jedna na cestu dotázaná slečna: "Jedete blbě, ale do Kruhu dojedete".. Jen jsme málem měli na svědomí jednoho cyklistu, který když viděl, odkud náš autobus  na hlavní cestu vyjel, smíchy málem spadl z kola. No, aspoň máme na co vzpomínat :-). V sobotu se konal opět celodenní výlet a to do komplexu prvorepublikové dělostřelecké tvrze Stachelberg u Trutnova, neboli součásti opevnění, kterému nebylo umožněno bránit naši zemi proti hitlerovskému Německu. Cestou zpět jsme se zastavili v Janských Lázních. A nastala neděle, den cesty domů. Po dopolední vycházce (opět do Víchové) a obědě jsme vyrazili domů, tentokrát se zastávkou v Poděbradech, kde byl opět volný program. A pak už rovnou domů k Vltavě. A zase máme na co vzpomínat a můžeme si říci "Jizera 2013 skončila, ať žije Jizera 2014 !"

Ještě v Kamýku...

...a na "pohádkovém zámku" Stránov.

U zbytků kláštera, zbořeného husity-dnes v areálu pivovaru "Klášter"

Tohle se ještě pít nedá...

...tohle už ano !

Dobrá nálada u oběda v Mnichově Hradišti.

V Libereckém muzeu.

A v liberecké hospůdce :-)

Večery na hotelu byly poklidné.

Cestou do Víchové.

Chvilka odpočínku...

V technickém muzeu v Loukově, aneb stoletý "stabilák" v chodu

V Subtropickém zahradnictví se okukovalo...

... a jak vidět, i úspěšně nakupovalo.

V jilemnické "Zvědavé uličce".

Gratulace našemu Václavovi k svátku.

Vzhůru na Stachelberg !

V podzemí pevnosti...

... a fronta na prohlídku "řopíku".

Náš admin neodolal :-)

Na kafíčku a dortíku v Janských Lázních.

Na parkovišti před Poděbrady si naše "KántryBáby" udělaly nácvik tanečku, a to k pobavení okolojedoucích řidičů...

...i účastníků zájezdu

Na kafíčku v Poděbradech.

 

Takže závěr léta jsme měli úspěšný, jen s malou vadou na kráse: plánovaný zájezd na "Cibulový jarmark" v Hořovicích jsme bohužel pro malý zájem museli zrušit. Ale tím se nemůžeme a nechceme nechat znechutit a plánujeme další akce, o kterých budeme samozřejmě informovat. Sledujte náš web !

 

                                                                                        Text a foto: Admin a M.Postawová